NEWSFLASH 05/01/2021 - Terugkeer werknemer uit een rode (vakantie) zone

Sociaal

Sinds 31.12.2020 gelden nieuwe regels betreffende de terugkerende reizigers om het aantal Covid-19 besmettingen te beperken. Deze regels gelden voorlopig tot 15.01.2021.

Wij zetten ze voor u op een rij:

  • Moet mijn werknemer in quarantaine?

Alle reizigers die langer dan 48u verbleven hebben in een rode zone moeten – bij een terugkeer vanaf 31.12.2020 - onmiddellijk in quarantaine.

  • Hoe lang duurt de quarantaine?

De werknemer moet een eerste PCR test laten afnemen bij zijn aankomst in België. Is de eerste test negatief blijft de werknemer in quarantaine en laat hij een tweede PCR test afnemen 7 dagen na terugkeer. Indien de tweede test negatief is wordt de quarantaine beëindigd.
 
2 uitzonderingen: werknemers met een kritische functie in essentiële sectoren en werknemers die terugkeren van een dienstreis moeten niet verplicht in quarantaine.

  • Heeft mijn werknemer recht op tijdelijke werkloosheid?

Indien de werknemer thuis kan werken blijft telewerk verplicht en ontvangt hij loon.
Als de werknemer niet kan telewerken heeft hij geen recht op loon noch op tijdelijke werkloosheid voor de duur van de quarantaine.
Hij/zij kan dan opteren om vakantiedagen of inhaalrust op te nemen. Indien dit laatste niet mogelijk of gewenst is, kan u de quarantaine dagen boeken als ‘toegestane afwezigheid’ (zonder loon).

Voor meer informatie kan u terecht bij kelly.ciancimino@febelgra.be.