NEWSFLASH 07/05/2020 - Corona exit: over naar fase 1-b

Economisch-fiscaal

Op de Nationale Veiligheidsraad van 06 mei werd de overgang naar fase 1-b van de exit strategie bevestigd. Dit is van groot belang voor de algemene economie, maar ook voor een aantal subsectoren van onze grafische markt.

Deze fase gaat in op maandag 11 mei met volgende belangrijkste bepalingen :   

  • De handelszaken (winkels) gaan terug open mits naleving van de gekende basisregels en specifieke veiligheidsmaatregelen, zoals:

       -Maximum 1 klant per 10 m²

       -Maximum 30 minuten aanwezigheid

       -Het dragen van mondmaskers door de klant wordt sterk aanbevolen

  • Belangrijk voor de hervatting of uitbreiding van de economische activiteiten is de opvang van kinderen van werknemers. De bevoegde ministers werken aan een regeling zodat afspraken tussen de onderwijswereld en andere instanties (steden en gemeenten) gemaakt worden, om voldoende kinderopvang te voorzien voor alle werkende ouders.
  • Reeds bestaande regels voor het gebruik van het openbaar vervoer en thuiswerk blijven onverminderd bestaan.

Last but not least is er reeds een versoepeling vanaf 10 mei om Moederdag te kunnen vieren. Vanaf deze datum kunnen mensen thuis bezocht worden door maximum 4, en steeds dezelfde, personen.

Dit is hartverwarmend, maar de grote uitdaging van deze fase wordt dus duidelijk voor iedereen het blijven respecteren van de veiligheidsvoorschriften zodat een tweede lockdown ons gezondheids- en economische systeem niet opnieuw zwaar op de proef stelt.

 

Marc Vandenbroucke- Algemeen directeur