NEWSFLASH 24/03/201 - Sneltesten / 'Paas' lockdown vanaf 27 maart

Sociaal

Sneltesten / 'Paas' lockdown vanaf 27 maart

Afgelopen vrijdag communiceerde het Overlegcomité van de regering een ietwat bevreemde boodschap. Bedrijven in ‘risicovolle sectoren’ moesten vanaf maandag 22 maart sneltesten voorzien voor werknemers die niet kunnen telewerken. Bevreemdend, omdat niet duidelijk was wat wordt bedoeld met ‘risicovolle bedrijven’; hoe men überhaupt sneltesten kan bekomen, en wie deze moet of kan afnemen. Ondertussen is dit alles nog steeds niet duidelijk, maar op basis van alle beschikbare informatie weten we momenteel dat deze maatregel geen betrekking heeft op onze grafische sector.

Vandaag besliste hetzelfde Overlegcomité over een nieuwe ‘Paas’ lockdown,  zoals wij konden vrezen na de snel stijgende corona-cijfers van de afgelopen dagen.
Daarom informeren wij u graag over de krachtlijnen die direct of indirect een impact hebben op onze sector. Deze maatregelen gaan – tenzij anders vermeld – in op zaterdag 27 maart en duren tot 25 april.

Onderwijs: belangrijk voor uw werknemers met schoolgaande kinderen.
Vanaf maandag 29 maart worden de scholen van het lager en secundair onderwijs gesloten. Kleuterscholen blijven open. Heropstart is voorzien na de Paasvakantie.
 
Niet-essentiële winkels: aan onze sector gerelateerd zijn bv copyshops en boekhandels.
Deze blijven open, maar bezoekers mogen enkel op afspraak.
 
Niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheidssalons, etc…):
Gaan terug dicht voor de komende 4 weken.
 
Telewerk :
Méér en strengere controles worden aangekondigd. Premier De Croo sprak in dit verband van “bedrijfssluiting bij overtreding”. Contacteer ons zo nodig voor advies hierover.
 
Dit is een nieuwe zware inspanning die wordt gevraagd van iedereen.

Wij hopen dan ook dat de regering in dezelfde mate én doortastend werk maakt van een versnelde vaccinatie strategie die ons van deze onzekere situatie kan bevrijden.

Contacteer marc.vandenbroucke@febelgra.be bij eventuele vragen