November boekenmaand gaat van start

Wie dacht dat na het faillissement van de Boekenbeurs de boekenwurm aan zijn lot zou worden overgelaten had het goed mis. November blijft de boekenmaand bij uitstek, met dank aan Boektopia en LEES! Het boekenfestival. Antwerpen zet de traditie van boekhandelsbeurs verder met LEES, terwijl Boektopia een uitgeversbeurs wordt.

Boektopia

In Kortrijk Xpo wordt zaterdag 30 oktober de aftrap gegeven door Boektopia, wat loopt tot en met 1 november. In de Expo-hallen worden 4 zalen, samen 6000 m2 groot, ingericht voor de 50 voorstellingen, 20 uur interviews met auteurs, 100 signeersessies, lezingen, debatten, panelgesprekken en muzikale intermezzo’s. De uitgevers leveren de auteurs en in de Kortrijkse Xpohallen komt er één centrale boekenwinkel waar de uitgeverijen de boekenoogst van 2019, 2020 en 2021 te koop aanbieden. 

“Met de 10 deelnemende uitgevers(groepen) hebben we toch een marktaandeel van 55 tot 70 % van het boekenbedrijf in Vlaanderen”, weet Jo Dupré. “De uitgeverijen Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck, Yoyo Books en GAU willen op het event de auteurs en hun werk centraal zetten, terwijl bezoekers kunnen dromen en inspiratie opdoen. Meer informatie is te vinden op www.boektopia.be

LEES! Het boekenfestival.

Maandag 1 november opent LEES! Het boekenfestival. voor de eerste keer de deuren. Dankzij dit evenement wordt de traditie van november als boekenmaand in Antwerpen verder gezet. Tijdens LEES! kunnen alle lezers hun boekenhart ophalen dankzij een goedgevuld auteurspodium, drie hallen boekenplezier voor jong en oud, een kinderpodium en tal van signeersessies.

Even zag het ernaar uit dat er na 83 jaar een einde zou komen aan een Antwerps boekenfeest in november maar ook in 2021 kunnen liefhebbers van het geschreven woord terecht in Antwerp Expo dankzij de eerste editie van LEES! Het boekenfestival, dat loopt tot 7 november. Deze eerste editie moet de lancering worden van een nieuw boekenevenement dat Antwerpen als boekenstad op de kaart moet zetten. De ambitie is dus niet min. “Met LEES! willen we uitgroeien tot een fundament voor de krijtlijnen van de beleidsnota Cultuur en het Vlaams Regeerakkoord. We richten ons daarbij naar het uitgebrachte advies door het Boekenoverleg en werken aan een project dat divers wil zijn, inclusief, digitaal, innovatief met veel aandacht voor leesplezier en leesbevordering”, aldus Nadine Francus, Group event Director Easyfairs.

“Voor het boekenaanbod kiezen we voor een duidelijke indeling in acht overzichtelijke themazones. De acht zones omvatten ontspannende literatuur, non-fictie, kinderboeken, strips, thrillers, literatuur en reizen", vertelt organisator Geert Briers.

Essayist Harold Polis werd aangetrokken als curator om LEES! inhoudelijk in het brandpunt van de actualiteit te brengen. Kleppers zoals Ish Ait Hamou, José De Cauwer en Lize Spit beklimmen het auteurspodium. Het volledige programma vind je op de website: www.lees-hetboekenfestival.be.

Ook de radiowereld duikt mee in het boekenverhaal. LEES! wordt zo ook de uitvalsbasis voor Boekathon. Boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock zal maar liefst 49 uur lang in gesprek gaan met 190 auteurs. Radio 1 zet een hele week lang boeken en auteurs centraal tijdens het Radio 1 Boekenfeest. Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 november loopt elke voormiddag een boekenprogramma met Bent Van Looy, hij ontvangt elke dag een Radio 1-collega met een eigenzinnige kijk op boeken en literatuur. Sven Speybrouck gaat iedere dag op zoek naar bijzondere en vaak letterlijk ‘vergeten’ boeken. De gastenlijst bestaat uit debutanten en gevestigde auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan bod. En op het eind van de week mag één gelukkige winnaar alle boeken die getipt en besproken zijn, mee naar huis nemen.

Uiteraard zullen bezoekers op LEES! ook hun favoriete auteur kunnen ontmoeten tijdens de vele signeersessies. Meer dan 200 auteurs en illustratoren zullen de hele periode van LEES! boeken signeren en poseren voor een selfie. De stripfanaten kunnen hun striphart ophalen bij onder andere Dido Drachman, Mattias Ysebaert, Thibau Vande Voorde en veel meer/

Hou zeker de website en de sociale media in de gaten want het programma wordt dagelijks aangevuld met nieuwe auteurs en activiteiten.