Algemene Vergadering - 24/03/2022

Bekijk hier het officieel verslag en de foto's

Na twee jaar konden we eindelijk onze Algemene Vergadering laten doorgaan in het Industriemuseum te Gent, Oorspronkelijk het MIAT (Museum voor Industriële Archeologie en Textiel). Maar sinds de tentoonstelling ‘In-druk-ken’ in 1989 en de extra depot- en tentoonstellingsruimtes vanaf de jaren ’90 herbergt het museum ook een drukkerijcollectie.

In totaal mochten we 115 gasten verwelkomen. Na een korte receptie volgde de presentatie van de Algemene Vergadering in de Kazim zaal waarbij de nieuwe leden, de jaarrekening en begroting en de nieuwe bestuurders Roland Soubras en Koen Braem werden voorgesteld. Afscheid namen we dan weer van bestuurders Stéphane De Beni en Francis Moeyaert.

De leden van de Algemene Vergadering keurden unaniem de verschillende punten van de agenda goed.

Ook de samenwerking en het functioneren van FESPA Belgium Association als bedrijfstak binnen Febelgra vzw kwam aan bod. De presentatie werd afgesloten door het communicatie-bureau Hotel Hungaria die een tipje van de sluier oplichtten over de uitrol van de imagocampagne van de grafische sector.

Vervolgens brachten de leden en sponsors een bezoekje aan de tentoonstelling “Drie eeuwen grafische industrie”. Deze tentoonstelling omvat een rijke drukkerijcollectie van enkele unieke 18e-eeuwse houten handpersen over de iconische Heidelberg en Linotype, tot de hedendaagse computer. Na een korte introductie van de gids kon men het verhaal van drie eeuwen grafische industrie van A tot Z lezen, geïllustreerd met foto’s, filmpjes, interviews, reclames en vaktechnische handboeken. Dit terwijl er demonstraties werden gegeven door vrijwilligers gepassioneerd door oude druktechnieken. Wie een zakje kon gebruiken kon er ééntje bedrukken met de Gentse spreuk ‘Moede een zakske ebben’, tijdens een korte workshop.

Om 20.15 uur zakten we allemaal af naar de Elvira zaal voor het walking dinner, waarbij we verschillende gerechtjes kregen voorgeschoteld, vergezeld van een lekker drankje.

De aanwezigen vertrokken met een ‘happy’ gevoel en een goodiebag weer naar huis toe.

Het was alvast een geslaagde avond op een zeer mooie locatie.