NEWSFLASH 19/04/2022 - Staking UPM alweer verlengd

Economisch-fiscaal

UPM en de Paperworkers' Union zijn er niet in geslaagd om tot nieuwe cao-onderhandelingen te komen. De vakbond heeft vandaag vier schikkingsvoorstellen die door de bemiddelaar zijn ingediend, afgewezen. De uitzonderlijk lange staking bij UPM Pulp, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers, UPM Raflatac en UPM Biofuels units in Finland gaat door.

"Wij zijn diep teleurgesteld in het besluit van de vakbond en in de voortzetting van de staking die nu al 3,5 maand duurt. UPM heeft serieus onderhandeld en verschillende compromissen gesloten. Wij hebben ook de bemiddelingsvoorstellen aanvaard. Het moderniseren van de overeenkomst die dateert uit de jaren 1940 zou belangrijk zijn voor zowel de werknemers als het bedrijf," zegt Jyrki Hollmén, Vice President, Arbeidsmarkten bij UPM.

"Het is zeer teleurstellend dat het na intensieve onderhandelingen niet gelukt is om tot een vergelijk te komen. Petri Vanhala, voorzitter van de vakbond van papierwerkers, heeft tijdens de bemiddeling van alle bedrijven bevestigd dat voor elk bedrijf afzonderlijk een akkoord kan worden bereikt. De bemiddeling leverde voor vier bedrijven schikkingsvoorstellen op die rekening hielden met de behoeften en wensen van beide partijen. Wij vertrouwden erop dat beide partijen zich ertoe zouden verbinden deze schikkingsvoorstellen te aanvaarden en dat de arbeidsrust zou worden hervat. Nu de vakbond de ooit opgestelde voorstellen heeft afgewezen, zullen onze bedrijven een nieuwe start maken," vervolgt Hollmén.

Het vakbondsbestuur heeft aangekondigd dat de staking die op 1 januari is begonnen, tot 14 mei zal duren, tenzij voordien een akkoord wordt bereikt. Momenteel staken ongeveer 2 000 leden van de vakbond.

UPM zal haar klanten in de mate van het mogelijke bedienen vanuit haar fabrieken buiten Finland.