Grafische industrie

Commercieel print rapport - Intergraf

Tijdens de conferentie ‘Shape the futur in print’ georganiseerd door Intergraf op 20 februari 2020 werd de toekomst van de grafische sector in Europa besproken. Deze resultaten resulteren uit onderzoeken, verricht door Smithers, voorheen Smithers Pira.

In de Factua 04/2020 worden de grote lijnen besproken. Via deze link krijgt u toegang tot het volledig rapport gepubliceerd door Intergraf.

De digitalisering heeft de wereld van de grafische bedrijven op zijn kop gezet

Zo zien de drukkerijen de vraag naar gedrukte media afnemen, de oplages worden kleiner en de leveringstermijnen verkorten alsmaar. Dit werkt de structurele overcapaciteit in de Belgische grafische sector verder in de hand. Bovendien leidt een lagere afname tot een daling van de werkgelegenheid: Zo nam het aantal arbeidsplaatsen in het PC 130 (drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf) tussen het 4de kwartaal van 2014 en het 4de kwartaal van 2017 met 1.384 arbeidsplaatsen of 15,9% af. En ging in 2018 (4de kwartaal 2018 tgv. 4de kwartaal 2017) de werkgelegenheid in de grafische sector erop achteruit met 754 arbeidsplaatsen of 4%. Het grootste aandeel verloren jobs is terug te vinden in de sector van de drukkerijen (excl kranten drukkerijen) en de uitgeverijen. En ook het gemiddeld jobverlies per faillissement nam gevoelig toe, wat erop wijst dat grotere drukkerijen de boeken neerleggen.

Terwijl de omvang van de omzetdaling in de grafische sector in 2018 meer dan 10% bedroeg, draaiden de drukkerijen meer omzet in 2017 (2,3%) en 2018 (1,5%). Lees meer.

Het volledige rapport van de CRB – Conjunctuur in de papier- en grafische sector – najaar 2019 kan hier worden gedownload.

DRUPA 2020 - GEANNULEERD

Drupa 2020, de internationale vakbeurs, die normaal zou doorgaan van 16 tot 26 juni 2020 werd geannuleerd omwille van de toenemende verspreiding van het Coronavirus. Een nieuwe datum werd reeds bekend gemaakt: van 20 tot 30 april 2021.

Had u reeds kaarten gekocht? Deze blijven geldig voor de volgende editie.

Update grafische sector

De perfecte combinatie van online en offline

Het grote speelgoedboek van bol.com

Bol.com, de online winkel introduceert “Het Grote Speelgoedboek” een boek met inspiratie en producten voor kinderen en ouders. Lees meer

Meerwaarde van print

De meerwaarde van het drukken van print wordt weer belangrijk en de industrie evolueert mee met zijn tijd.  Lees meer 

Ongeadresseerd drukwerk, stand van zaken in Europa

Tijdens de Directors Conference van Intergraf wisselden de Europese grafische federaties gegevens uit mbt de invoering van een mogelijke opt-in (JA/JA) door verschillende overheden. Lees meer

Consumenten houden van print

Nieuw onderzoek gepubliceerd door Two Sides leert dat 69% van de consumenten een voorkeur heeft voor het gedrukte boek, 61% prefereert de gedrukte magazines en 54% de gedrukte dagbladen boven de digitale versie.

Deze studie werd uitgevoerd bij 6000 consumenten in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Finland, Noorwegen, Zweden en de UK. Lees meer

Kinderen houden ervan om tijdschriften te lezen

De mediastudie uitgevoerd bij kinderen in 2019 toont dat het lezen van tijdschriften, strips of boeken nog altijd één van het meest favoriete tijdverdrijf is bij kinderen in Duitsland. Lees meer.

Drie eeuwen grafische industrie in het Industriemuseum

Ontdek de gloednieuwe én uitgebreide drukkerijafdeling van het Industriemuseum. De afdeling neemt u mee naar de drukkerijen van weleer.

Een wervelende reis doorheen drie eeuwen grafische industrie. Van 1750 tot vandaag. Fascinerende foto’s, knap drukwerk, sierlijke letters en imposante drukpersen laten u proeven van de grafische (r)evoluties van de voorbije eeuwen. Geen typische tijdlijn vol historische ijkpunten, maar een interactieve, met verhalen doorspekte expo.

Wenst u meer info, klik dan door naar https://www.industriemuseum.be/nl